2010. február 1., hétfő

Ókori görög oktatás - Spárta

Ókori görög oktatás - Házi dolgozat vagy mi. >.<

Spárta

Az állandő harci készenlétre való felkészítés volt.
A harcosok legfőbb erényei:
• a testi erő, edzettség,
• bátorság,
• fanatizmus.

A társadalmi tagolódás - kiváltságosok 8000 fő, a helóták 200 ezer fő (állandóan lázongtak)-aránytalansága miatt volt szükség harcképzett katonákra.
A polisz beleszólt a polgárok legszemélyesebb magányügyiebe, pl: házasságkötés feltételeit szabályozták. Az újszülöttel az állam rendelkezett, s az életképtelennek tartott csecsemőket kitették a Taigetosz hegy melleti barlangba.
A nevelésre rendkívül nagy gondot fordítottak, a gyerek születésétől kezdődik.
A fiúk családi nevelésük után, hétéves korukban táborokba kerültek, a paidonomosz(gyermekfelügyelő) vezetése alá. A legbátrabbaknak, feltétlen engedelmességgel tartoztak. Az állami nevelés rendkívül szigorú testi nevelésen túl értelmüket csak annyira képezték, amennyire az egy jó katonának szükséges volt, írni-olvasni, számolni alig tanultak meg, viszont fontosnak tartották a gondolataik egyszerü, tömör kifejezését. Költészet és zene alig kapott helyet a fiatalok képzésében. Harci dalokat, indulókat énekeltek, melyben dicsőítik az életüket feláldozó bátrakat, és szidalmazták a gyávákat. A fiatalok erkölcsi nevelésének középpontjában a hazaszeretet, a fegyelem, az idősebbek tisztelete és a feltétlen endelmesség állt mint követendő érték.
A fizikai fájdalom elviselését és a kíméletlen gyilkolásra való készenlétet sajátos beavatási szertartásokon kellett bizonyítaniuk. Ez volt a ”diamasztigószisz”(‘korbácsolás’) és “krüppteia” (rejtőzködés’) .-hiány
A fiúk 20 éves korukban lettek tagjai a hadseregnek. Ekkor már megnősülhettek, de 30 éves korukig a kaszárnyában kellett élniük. 30 éves koruk után költözhettek családjukhoz, de 60 éves korukig katonakötelesek voltak.
A nevelés kiterjedt a felnőtt korra is, hiszen a polisz úgy működött mint egy katonai tábor. Ha más dolguk nem akadt, felügyeltek a nevelőtáborokban lévő fiúkra, hasznos dolgokra tanították őket.Ügyeltek arra, hogy a nevelőtanárok vezetői tisztségét egy arra érdemes férfi töltse be.
A spártaiak a lányok nevelését is fontosnak tartották, szinte a fiúkéval egyenlő képzésben részesítették őket. Elsősorban azért, hogy jövendő gyermekeik erősek, edzettek, egészségesek legyenek. A férfiak távollétekor pedig nekik kellett vállaniuk az otthon védelmét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése